Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces în Europa, cu 4,3 milioane de decese în fiecare an. Iar femeile par să fie principalele suferinde. Numărul acestora a crescut în ultimii ani și, conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), pacienții cu risc ridicat vor dubla numărul actual până în 2020. De fapt, bolile cardiovasculare reprezintă o problemă de sănătate extrem de importantă: rata ridicată de spitalizare și cheltuielile farmaceutice substanțiale au un impact asupra cheltuielilor de sănătate.
Hipertensiunea arterială, boala coronariană, vasculopatiile periferice și aritmiile sunt câteva dintre bolile cardiovasculare.
Există numeroși factori de risc, de la fumatul de țigară la exercițiile fizice deficitare, de la alimentația deficitară la consumul de alcool. Dar, pe lângă factorii de risc legați de stilul de viață, pot exista și factori de risc fiziologici sau patologici, cum ar fi diabetul sau hipertensiunea arterială.
Prevenția cardiologică este fundamentală, 12 sfaturi utile.
Deci, ce trebuie să faceți? Nu există nicio îndoială că o revizuire a stilurilor de viață proaste poate avea repercusiuni pozitive, dar este esențial să ne verificăm periodic starea de sănătate.
Între timp, să ne uităm la câteva sfaturi utile pentru a ne îmbunătăți stilul de viață:
- Preferați alimentele de origine vegetală, care sunt bogate în fibre, vitamine, antioxidanți și minerale.
- Limitați consumul de grăsimi animale (unt, untură, brânză și carne grasă) și evitați margarina.
- Consumați de preferință uleiuri de origine vegetală, în special ulei de măsline, dar evitați anumite tipuri de uleiuri vegetale, cum ar fiuleiul de rapiță, și limitați utilizarea uleiurilor „tropicale” (ulei de cocos și în special ulei de palmier).
- Consumați de preferință carne albă și roșie săracă în grăsimi (piept de pui, iepure, file de vită, pulpă de porc etc.).
- Înlocuiți carnea cu pește de cel puțin 3-4 ori pe săptămână.
- Înlocuiți carnea cu leguminoase de cel puțin 3-4 ori pe săptămână.
- Limitați sau aboliți consumul de băuturi alcoolice. Consumul moderat (30-40 g de alcool pe zi pentru bărbați și 20-30 g/zi pentru femei) este tolerabil și poate chiar contribui la prevenirea bolilor cardiovasculare.
- Limitați consumul de zaharuri simple (zaharuri, dulciuri și derivate) și preferați zaharurile complexe (paste, pâine, orez etc., de preferință integrale).
- Limitați consumul de sare din alimente, mai ales dacă aveți hipertensiune arterială.
- Învățați să citiți etichetele alimentelor preambalate și amintiți-vă că ingredientele sunt enumerate în ordinea cantității, de exemplu, dacă unul dintre primele este listat ca grăsime vegetală, înseamnă că există un procent ridicat de grăsimi vegetale în acel aliment.
- Evitați stresul cât mai mult posibil și adoptați un stil de viață activ (preferați scările în locul liftului, bicicleta în locul mașinii, sportul în locul televizorului).
- Urmați un program regulat de activitate fizică, preferând sporturile aerobe de lungă durată (alergare lentă, ciclism, schi fond moderat, mers pe jos, canotaj etc.). Faceți mișcare timp de cel puțin 30-40 de minute de trei ori pe săptămână sub supravegherea unui antrenor personal calificat.
Prevenția cardiologică este esențială. Din acest motiv, examinările Cardiovascular Checkup și Thrombotic Risk Profile sunt concepute pentru a evalua sănătatea cardiacă.
O simplă probă de sânge poate contribui la clarificarea stării de sănătate a unei persoane și la luarea măsurilor corespunzătoare.